Volvo Ocean Race – början

Den stora seglingstävlingen Volvo Ocean Race, hette innan det Whitbread Round the World Race, är en kappsegling runt jorden. Den hålls vart tredje år och är idag uppkallad efter varumärket Volvo.

Oftast så går starten någonstan i Europa i september eller oktober innan färden går ut i världen. Men rutten ändras från tävling till tävling för att besöka olika hamnar varje gång. De senaste gångerna loppet seglats så har det varit nio eller tio etapper där man stannar till i de städer eller hamnar man anlöper.

Volvo Ocean Race har gått från att vara en seglats på mer amatörnivå till att bli den mest extrema offshore seglingstävlingen i världen.
Början till Volvo Ocean Race spåras till två stora och viktiga händelser; Suezkanalens öppnande 1869 och öppningen av Panamakanalen år 1914. Dessa osannolikt konstruerade sjövägar är två av de allra största genvägarna i historien. De kunde inte bara göra handelsvägarna kortare och mer tillgängliga för den tidens enorma riggfartyg utan kunde även göra de tidigare så farliga resorna lite mindre riskfyllda.

Tävlingen börjar ta form

Nu behövde inte sjömännen längre navigera över Sydsjöns lynniga vatten för att kunna leverera sina laster mellan Europa, Afrika, Amerika, Asien och Australien. Dock fanns det alltid såna sjömän som inte sökte lätthet utan fokuserade mer på att hitta olika äventyr. En av dem var den brittiske sjömannen Sir William Robert Patrick “Robin” Knox-Johnston.

År 1969 vann han SundayTimes Golden Globe Race och blev den första mannen för att slutföra en ensam, oavbruten navigering till havs runt världen. Taggad av sitt äventyr så övertygade han två seglingsjournalister, Guy Pearce och Anthony Churchill, om potentialen för en världsomspännande bemannad segling efter de rutter som de gamla riggarna seglat på.

Tillsammans kläckte de en plan som snart skulle göra att sjömän återvände till samma utmanande vatten och rutter som användes före byggandet av Suez och Panama-kanalerna men denna gång gällde det sport och inte handel.

Många seglare drivs av en äventyrslusta så att hitta villiga seglare var minsta problemet. Svårare var det med sponsorbiten. Det var inte förrän Pearce och Churchill närmade sig Royal Naval Sailing Association 1971 som deras plan började ta form på riktigt.

Första seglingen

Otto Steiner från Royal Sailing Naval Association mötte överste Bill Whitbread, vars familjebryggeri skulle bli den första sponsorn av tävlingen, för att diskutera förslaget över en drink i en pub i Portsmouth. Och det var där och då som som det första Volvo Ocean Race föddes.

Det första Volvo Ocean Race (som då alltså hette Whitbread Round  the World Ocean Race) startade från Portsmouth den 8 september 1973. 17 privata båtar av olika typer och från 7 olika länder deltog. Racet varade i sju månader och man seglade 43.500 kilometer över fyra delsträckor. Första etappen gick till Kapstaden i Sydafrika innan färden gick vidare mot Sydney. Sedan stannade de till i Rio de Janeiro och började sedan den långa resan tillbaka till Portsmouth.

De flesta av de seglare som deltog i tävlingen 1973 hade nog ingen aning om vad som kom att vänta dem.