Tips inför sommarsegling

De flesta båtar går bättre till sjöss om de inte är fullpackade. Samtidigt klarar större seglingsbåtar en större packning, till och med där det blåser mycket ut till sjöss. Men det är viktigt att du redan från början lär dig vilken vikt din båt presterar bäst under. De skickligaste sjömännen planerar sin packning därefter. Hur mycket vattnet, mat, och annan proviant behöver du innan du åker iväg egentligen? Du behöver inte massor av packning som flera böcker, tunga stolar, onödiga verktyg och liknande. Om du packar lätt kan du åka fram snabbare utan att riskera att din båt tippar över när det blåser mycket. Om du gillar att åka fram snabbt över haven så handlar det om att använda båtens vikt till din fördel. Här kommer massor av tips inför din seglingsresa under sommaren. Även om vissa av dem kan vara uppenbara, är det alltid viktig att friska upp sitt minne innan man ger sig iväg.

Bestäm roller innan ni ger er iväg

En av de viktigaste bitarna innan ni åker iväg är att bestämma tydliga roller för alla som är på båten. Vem justerar seglet, vem styr och så vidare. Om ni har tydliga roller redan från början – och om alla vet sin roll utan och innan – så slipper ni tänka på det om olyckan är framme. Då har alla redan koll på vad som behöver göras och när det behöver göras. Då arbetar ni som ett klockverk i perfekt harmoni med varandra. Därför är det så viktigt att ni bestämmer vem som gör vad i båten även under lugna stunder, så ni kan anpassa er därefter även då det stormar.

Använd andra båtar för information

En duktig sjöman ser alltid ut mot havet och använder den information som finns tillgänglig för att basera sina beslut på. Observera hur andra båtar agerar, var de åker, och vilken riktning och med vilken hastighet. En storm kan komma på kort tid och därför är det viktigt att hålla sig uppmärksam på hur andra agerar ute till sjöss. Självklart ska du alltid använda den informationen i kombination med annan information, så som väderleksrapporter och sunt förnuft. Men det är trots allt viktigt att kombinera information från alla håll för att få en helhetsbild av situationen innan du agerar.

Läs dina instruktioner

Det är väldigt viktigt att du redan innan du ger dig iväg har en tydlig bild av vilken rutt du vill åka. Inte bara för att informera någon hemma om vilken väg du ska åka om en olycka händer. Utan för att du ska veta var du ska åka redan i förväg. Din rutt ska även planeras utifrån den plats du åker utifrån. Vilka hinder måste du vara uppmärksam över och hur tillåter vädret dig att åka dit du vill? Det är viktiga frågor du måste svara på redan innan du åker iväg. Planera din rutt utifrån GPS-kartor eller andra navigationsmöjligheter du har för att optimera din rutt så att du kommer dit du ska på ett sådant säkert sätt som möjligt.

Läs dina instruktioner