Svenska seglarförbundet

Det svenska seglarförbundet har funnits sedan år 1905 och är ett specialidrottsförbund inriktat på endast segling. Det finns 71 specialidrottsförbund i Sverige och Svenska seglarförbundet är ett av dem.1960 blev det svenska seglarförbundet invalt i riksidrottsförbundet som är en paraplyorganisation för idrottsrörelsen. Deras vision är att se till att segling finns tillgänglig för alla som vill och är intresserade. Deras mission är att utveckla seglingen.

Medlemmar, klubbar och distrikt

Det svenska seglarförbundet har idag ca 115 000 medlemmar som är uppdelat i 375 klubbar, 17 distrikt och 80 klassförbund. Många utav dessa klubbar och distrikt har mycket aktivitet för både barn och vuxen. Dom främjar både fritidssegling men även tävlingssegling. Dom vill att segling och båtlivet ska vara tillgänglig för alla. Dom arrangerar kurser, vidareutbildningar, certifieringar, seglarskolor och det är hos svenska seglarförbundet man ansöker om tävlingslicens och om att få arrangera tävlingar.Är man intresserad av att gå en kurs eller bli medlem i någon klubb kan man hitta  information om det från svensksegling.se . Där finns även information om seglarläger, tävlingar och annat som har med segling att göra.

Seglarskola-segling för alla

Det är många som vill börja segla och intresset för att sätta sina barn i seglarskola är stort. Svenska seglarförbundet certifierar seglarskolor och det är ca 120 seglarskolor som har genomgått en sådan certifiering. Certifieringen utförs för att kunna säkerställa att kursen håller en hög kvalitet och man har utformat en gemensam kursplan som alla certifierade seglarskolor följer. Förbundet utbildar ca 8000 barn, ungdomar och vuxna varje år.Man utformar och anpassar kursinnehållet för varje individs tidigare erfarenhet eller förutsättningar.

seglingskola

Förutom att anordna seglarskolor och certifieringar så arrangerar dom även, i samarbete med klubbar och distrikt även utbildningar för domare, funktionärer, tränare men även båtlivsutbildning, skepparexamen och förarintyg.

Evenemang

Varje år arrangerar Svenska seglarförbundet fem stora tävlingar.

  • JSM, Svenska mästerskapet för juniorklasser med över 500 deltagare.
  • Jr Cup, en seglings cup för ungdomar. Förbundet står för båtarna och tävlingsbanorna är nära land.
  • USM, Matchracing Svenska mästerskapen för unga i matchracing.
  • Mästarnas Mästare, det är en sprint kappsegling för årets svenska mästare men även icke svenska mästare kan bli invalda att få tävla.
  • Allsvenskan segling, här tävlar klubbar mot varandra i flera olika heat. Villkoret är att man ska ha identiska båtar.

Vem som helst får inte arrangera kappseglings tävlingar. För att kunna göra detta krävs samordning och godkännande från svenska seglarförbundet eller från distrikt seglarförbundet.

kappsegling

Världens största seglartävling

Sista veckan i juni varje år, anordnas världens största seglingstävling.Den håller till i Kielkanalen och den första tävlingen gick av stapeln redan år 1895.Det är ett stort evenemang som drar till sig ca 3,5 miljoner besökare. Hela staden är full med olika aktiviteter för hela familjen. Det anordnas även en tävling för form grafiker, att tillverka årets affisch. Själva seglingstävlingen är nästan sekundär vid denna tillställning men det är en tävling i världsklass och det är många som ställer upp. Nästan 4000 sjömän från 50 olika nationer deltar i tävlingen som håller på i en hel vecka.