Segling i historien

 Segelfartyget är en av de äldsta och viktigaste uppfinningarna i mänsklighetens historia. Men när började vi att segla och varför? Det kommer vi att reda ut i den här artikeln. Ingen vet riktigt vem och varför man började segla, men vad vi kan konstatera är att vi har gjort det i tusentals år. Redan 1 200 före Kristus hade grekerna en imponerande flotta med 1000 segelfartyg när de satte segel mot Troja, där som följd Odysseus åkte på en av de värsta segeläventyren i historien när han försökte att ta sig hem igen.

Varför började vi segla?

Som med de flesta ting skapades förmodligen segling som en olycka när någon, någonstans, höll upp ett stycke tyg en dag med mycket vind och märkte att det fick deras kanot eller liknande att röra sig snabbare. Från en sådan ödmjuk start har idén kring segelskepp fortsätt att utvecklas och för evigt förändra världen. Idag använder vi fortfarande segelfartyg runt om i världen av olika skäl. Även om de inte är lika vanligt användande idag som för 100 år sedan.

Så hur hände det?

Under minst 1 000 år var det primära sättet att transportera sig över vatten med ett segelfartyg med ett fyrkantigt segel. Den var uppbyggd på ett sätt där den enbart kunde åka framåt med vinden i ryggen och därmed föra båten framåt. En enkel och effektiv idé men som fortfarande hade sina begränsningar. Det största problemet var att du enbart kunde resa med vinden i ryggen och med en väldigt begränsad vinkel. Inte det mest bekväma sättet om du vill åka åt ett annat håll. Lösningen var att börja använda paddlar och ro. Eller som romarna och egyptierna gjorde, använda slavar för att ro.

Men i takt med att teknologin utvecklades började fartygs segel att skapas i andra former i likhet med de vi ser idag. Materialet ändrades också från tyg av naturliga fibrer som hampa och bomull till nylon och polyester. Men det hade mindre att göra med skeppet i sig jämfört med designen på skeppet. Under 1700 och 1800-talet byggdes skepp allt större vilket tillät dem till att använda sig av allt större och bredare skepp. De var även skapade på ett sätt som tillät dem att justera sin vinkel, varför de då kunde styra åt olika håll beroende på var de vill åka.

En lång process

Det var en lång process av oundvikliga förändringar och innovationer ledde till var vi är idag. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg en flygplansvinge använder sig av samma princip som ett segel, så även grunden för att flyga byggdes för hundratals år sedan. Med segelfartyg förändrades världen för evigt och människan lärde sig bemästra haven. I dag har vi kommit en lång väg sedan dess och har börjat att röra oss mot rymden och vidare ut i galaxen. Resan har varit lång från de första segelfartygen till första gången en människa klev på månen. Vad som väntar i framtiden återstår att se men vad som är klart är att de första stegen började redan för hundratals år sedan.