Lär dig att segla

Har du läst olika hur-du-gör-böcker och tidningar om båtar kan du kanske vid första anblick tänka dig att det är ett oöverkomligt mål, men så är inte fallet. Att segla är faktiskt väldigt enkelt! Och med en skicklig instruktör kan du lära dig de grundläggande kunskaperna du behöver för att kunna börja segla på egen hand. De flesta nybörjare brukar kunna segla sin egen segelbåt bara efter ett par dagars lektioner. När du väl är i färd med att segla på egen hand kommer du att undra varför det tog dig så lång tid innan du började.

Vad behöver du innan du börjar segla?

För att vara en kompetent seglare behöver du tre grundläggande kunskaper. Först måste du kunna uppskatta vilket håll vinden kommer från. Det kan vara svårt för vissa personer, men snart kommer det att bli en naturlig del av dig själv. Segelbåtar här även smarta verktyg som kan hjälpa dig med att uppskatta var vinden kommer ifrån. Det finns bl.a. en vimpel högst upp på seglet som visar åt vilket håll vinden blåser åt. Även skickliga seglare som är erfarna och har seglat i flera år använder sig av de här verktygen. Sedan måste du lära dig att styra din segelbåt. Det tar ungefär fem minuter för de flesta att lära sig – säg 10 minuter för dig som inte kan promenera och tugga tuggummi samtidigt. Men vi lovar, det här ingenting som du kommer att ha några problem med att lära dig. Du måste även lära dig när ett segel är uppsatt på rätt sätt. Ju bättre ditt segel är uppsatt ju enklare blir det för dig att segla, styra, och öka farten på ditt segelfartyg. Även om det här är den krångligaste delen att lära sig finns det flera olika metoder att bli bättre på det här. Dessa går du alltid genom under din instruktion.

Gå igenom en kurs – det är värt mödan

Det är även viktigt att du aldrig försöker att segla utan att genomgå en kurs med en vältränad instruktör först. För även om det är roligt och kul att segla måste du inneha vissa grundläggande kunskaper. Det finns även flera olika sätt du kan finputsa dina kunskaper på väl efter du har gått en kurs – eller om du vill kasta dig in i att lära dig på en gång – och det är att hitta information på internet. Det finns hundratals, om inte tusentals, guider och kurser via internet där kan lära dig sjövett, teori och praktiska kunskaper du behöver när du väl börja att segla. Ett annat bra tips är att börja segla med en kompis eller familjemedlem. Att börja en ny hobby med någon gör allting roligare då ni kan dela era nyfunna kunskaper och erfarenheter med varandra.

Sedan är det bara att börja segla

När du har genomgått din första kurs och känner dig bekväm att segla på egen hand ä det bara att börja segla. Kanske seglar du genom skärgården i Stockholm eller tar jollen över till Åland. Var det bär iväg är upp till dig.

Sedan är det bara att börja segla