Fortsättning på berättelsen

Under sommaren 2017 visste jag ingenting om att segla. Och efter en kompis uppmuntrade mig till att följa med honom på en tur så bestämde jag mig för att läa mig. I den förra delen berättade jag om hur jag av en slump stötte på en herre i ett bibliotek som lovade att visa mig hur man seglade. Det visade sig att han inte hade någon aning alls om hur man seglar. Istället följde olyckorna efter varandra medan vi tog oss framåt på hans lilla båt. Efter det lovade jag mig själv att gå den tuffa vägen. Jag gick alltså en kurs i hur man seglar. På bara en vecka lärde jag mig de grunder jag behövde för att ta mig ut själv på båten. Men det betyder inte att jag var fullärd. Lång ifrån. Här är vad som hände då.

Svårare än jag trodde

Självklart var jag inte helt förberedd. Det hade varit galenskap att begränsa sig till en kort kurs för att lära mig allt jag behövde veta inför sommarens segling. Jag hade inte en enda gång haft en riktig storm möta mig, och de enda farorna jag stött på var på grund av mitt eget handlande. Det tar mig till det tredje tipset: ta alltid med en hink. Jag lärde mig det här på det svåra sättet när bristen på en nästan fick mig att gå under. Efter veckor av reparationer hade jag äntligen förberett mig för att åka iväg. Och det skulle bara ta en dag. Men det tog tre. På grund av bristande vindar och att min motor bokstavligen började brinna om den stod på i mer än ett par minuter åt gången.

Inte ensam ute till sjöss

Som tur var så var jag inte ensam ute till sjöss. Utan jag hade övertygad några vänner att följa med mig. Ett par av dem hade lika lite kunskap som jag hade. Men en av dem hade mycket mer kunskap som tur var. Vi släckte elden genom att blöta våra tröjor och klämma ut vattnet över motorn. Och sedan, så klart, efter vi hade kommit över vår nära döden-upplevelse, så blev vi lite väl kaxiga. Vad kan jag säga? Mitt fjärde tips är att inte genomföra en räddningsövning med en riktig person, och om du gör det, låt inte den enda personen som kan styra båten hoppa in i vattnet.

Lär sig av erfarenhet

Lär sig av erfarenhet

Men som med alla saker så lär man sig av erfarenhet. Och visst sätter sig segling i blodet efter ett tag. Jag blev förälskad i att segla den sommaren och det lämnade mig med en önskan att fortsätta segla år efter år. Så mycket att et följande året övertygade en vän till mig att hjälpa honom och hans kompisar att ta segla hans yacht över Atlanten, vidare mot Island, och tillbaka till Sverige. Det är en väldigt lång väg att segla, och jag måste erkänna att efter det så ville jag inte vara nära en segelbåt på flera dagar. Faktum är att först två år senare köpte jag min andra segelbåt någonsin som jag åkte iväg med igen.