En seglingshistoria

Min kärlekshistoria med segling började en lördagsmorgon för ett par år sedan. Jag var blott 27 år gammal och hade inga kunskaper alls om att segla. För mig handlade det om att få ett bra arbete inom ekonomisektorn då jag precis hade avslutat min universitetsutbildning. Men en gammal kompis skrev en dag till mig och frågade om jag ville följa med ut på en tur på hans seglingsbåt.
Och då jag aldrig hade varit på en båt förut tänkte jag att det skulle vara kul. Men kort därefter blev jag lite rädd. Och ångrade mig nästan. Jag hade aldrig, aldrig, varit på en båt. Men det var ett par månader till dess at vi skulle åka iväg så jag tänkte att jag hade tid att lära mig de grundläggande kunskaperna jag behövde innan jag åkte iväg.

Går det att lära sig själv?

Så jag köpte en lär-dig-själv-bok och satte mig i biblioteket för att lära mi att segla. Och tur för mig så satt det en man bredvid mig i biblioteket som såg vad jag läste och frågade hur svårt det var att lära sig att segla med en bok. Väldigt svårt, svarade jag. Och han fortsatte berätta att segla är inget man lär sig via böcker, utan genom att själv segla. Han gav mig ett erbjudande. Om jag körde honom fem mil utanför staden så hade han en båt där, och han lovade att ge mig en lektion. Jag tackade ja.

Tacka nej

Om du någon gång får ett sådant erbjudande så välj noggrant vem du väljer att åka med. Och om du råkar få ett erbjudande av en man bredvid dig i ett bibliotek. Tacka då nej, vänligt men bestämt. Vår seglingsresa gick förmodligen ner som en av de värsta i tiderna. De två första helgerna vi spenderade i hans lilla båt är utan tvekan en av de värsta i mitt liv. Under den första dagen åkte vi in i ett stort dimmoln och kom vilse i flera timmar för att komma att upptäcka att vi har seglat tillbaka hem igen. Men, vi åkte ut igen och med vår lilla motor lyckades vi slutligen komma fram till en liten brygga utanför en pub. Där berättade vi vår historia, och då vår bensin hade tagit slut lovade en man att bogsera oss tillbaka hem igen. Under den andra helgen åkte iväg återigen iväg med full fart, eller ja, så snabbt som man kunde åka med den lilla båten.

Gå en kurs

Gå en kurs

Mitt andra tips: genomför en kurs. Efter min helg med den främmande mannen insåg jag att jag hatade att segla, men såg fortfarande en charm i det. Så jag gick istället en kurs där jag lärde mig de grundläggande kunskaperna jag behövde för att segla. Och min lärare var en total motpol till herren från biblioteket. Han var ett pedagogiskt geni och lärde oss alla vad vi behövde veta inför vår jungfrutur på egen hand. Som vi alla klarade galant så klart. Kanon var det måste