Båtluffa runt Grekland

I Grekland finns allt från välkända resmål som Mykonos och Kreta, till mindre kända öar som Hydra och Ikaria. Med de dryga 1400 öar som finns i Grekland, erbjuder landet en stor variation av natur, kultur, mat och nattliv. Med andra ord finns här något som passar alla, beroende på vad man är ute efter.

Planering

Oavsett vad för upplevelse man är ute efter krävs en del planering. Man bör först och främst fundera på om man vill hyra en egen segelbåt, eller om man hellre vill åka med ett företag. De öar som finns i Grekland är uppdelade i olika ögrupper, och dessa är lite svåra att ta sig mellan. Därför är det en fördel att välja ut en ögrupp och utforska de öar som den består av. I planeringen bör man också se över hur mycket tid man behöver för att hinna se de öar man planerar att besöka, och justera planeringen utefter det.

Efter val av rutt är det dags att boka resan ner till Grekland. Beroende på vilken ögrupp man väljer att besöka kan man anpassa flygdestinationen efter detta. Det går charterflyg direkt till ögrupperna under sommarhalvåret. Det går också att flyga till Aten och sedan ta inrikesflyg till den ö man vill flyga till, alternativt färja. För den som har lite mer tid på sig finns det även möjlighet att åka tåg från Sverige till Aten.

Självklart är en båtluff i Grekland till för lite spontanitet, men när det kommer till boende kan det vara bra att boka boende åtminstone för den första och sista natten, gärna nära flygplatsen om man landar sent vid ankomst och flyger tidigt vid avfärd. Fundera också på om boende ska bokas i förväg, och om boendet ska vara ett hotell, vandrarhem eller kanske segelbåten.

Ögrupper, rutter och aktiviteter

Grekland har ett överraskande antal öar som erbjuder allt från paradisvackra stränder, turkost hav och storslagen natur. Njut av gyro, souvlaki och grekisk sallad som serveras i det grekiska köket, eller snorkla i kristallklart vatten. Ögruppen Tolvöarna, också känd som de Dodekanesiska öarna, är mest känd för de tolv öarna Rhodos, Kos, Kalymnos, Leros, Karpathos, Astypalea, Patmos, Symi, Nisyros, Tilos, Kastellorizo och Kassos. Här kan man dansa till sent in på småtimmarna till nattlivet på Rhodos och kitesurfa på dagen, eller utmanas av exotisk klättring på Kalymnos.

Santorini
Santorini

Ögruppen Kykladerna domineras av vackra, vita hus med blå tak och blå detaljer. Här kan man njuta av en romantisk solnedgång med havsutsikt på Santorini, eller ta en shoppingtur längs Mykonos slingriga gator i lyxiga märkesbutiker. Andra större öar som ingår i denna ögrupp är bland annat Amorgos, Ios, Paros, Naxos, Milos och Serifos. Andra ögrupper värda ett besök i Grekland är de Joniska öarna, de Nordegeiska öarna, de Saroniska öarna och Sporaderna. I ögruppen de Joniska öarna ingår bland annat Zakynthos, där en av världens mest kända stränder ligger. Stranden heter Navagio Shipwreck Bay och lockar varje år tusentals besökare för sina vackra vyer, det klarblå vattnet och kanske framför allt för det skeppsvrak som ligger strandat där.