Att tänka på inför båtköpet

Har ni äntligen kommit fram till beslutet att det är dags och köpa en båt? Det är ett stort beslut och en investering som kostar en del pengar. På marknaden finns det idag väldigt många olika typer av båtar och ni bör därför börja med och göra klart för vad ni ska använda båten till. Är det en båt som ska användas för att frakta hela familjen till och från en stuga kan det vara bra med modeller där man vet att barnen sitter tryggt och inte riskerar att trilla över kanten.

Ska båten användas till fisketurer bör det vara enkelt att få in fisken i båten oavsett om man väljer att lägga nät eller fiska med spö. Det finns små och enkla båtar i plast som är enkel att hantera. Vill man däremot segla finns det en mängd olika sorter att välja mellan. Är man inte en van seglare kan en mindre båt vara att rekommendera till och börja med. Många båtar erbjuder möjligheten till övernattning vilket gör att man enkelt kan åka runt och sova utan problem.

Det är också viktigt att ta hänsyn till båtens storlek. Skulle båten vara längre än 12 meter behöver man en skepparexamen för att lagligt framföra båten i vattnet. Oavsett om man köper en så stor båt eller en mindre kan det vara bra att lära sig grunderna i att navigera på sjön för att säkert kunna framföra båten. Hitta en kvällskurs eller läs på distans för att lära dig mer. Om man inte har en båtplats kan det vara bra att redan innan köpet kolla runt om det finns något ledigt. Bra båtplatser kan det ofta vara kö på och därför kan man ställa sig i kö på flera ställen för att sedan tacka ja när man köper en båt.

Olika typer av båtar

Båtar finns idag i en mängd olika material och former. Plastbåtar är en typ av båt som är väldigt tacksam att hantera och underhålla. När man tar upp den ur vattnet är det bra att skrubba av den ordentligt för att göra den riktigt ren. När det är dags att sjösätta igen är det bara att ge sig ut igen. En träbåt är fin men kräver betydligt mer arbete och underhåll. Den behöver implementeras med exempel linolja och gärna tjära. På så sätt undviker man att båten torkar ut och det uppstår sprickor.

Olika typer av båtar
Olika typer av båtar

Aluminium är ett annat material som är väldigt tacksamt på en båt som inte kräver mycket arbete från sin ägare. Vintertid ska båten förvaras någonstans och om man hyr in sig kan man också på många ställen se till att underhåll av båten ingår. Är man inte intresserad av att själv hålla på är det en väldigt bra och bekväm lösning. Tycker man däremot om att pyssla och fixa med båten ska man inte vara rädd för att skaffa sig en båt och underhålla den. Det kan bli timmar där man i lugn och ro får hålla på med något man uppskattar.