Att segla på vintern

De flesta brukar mest förknippa segling med sommarsäsongen, men visste du att vintern ofta kallas den andra säsongen? Har man bara vinterbonat sin segelbåt och är redo för andra omständigheter är vintersegling minst lika givande som sommarsegling.
Under kalla dagar, när havet ligger platt och frosten gnistrar i kustlandskapet kan segling vara som vackrast. Börjar det snöa eller hagla ligger en riktigt spännande upplevelse framför dig. Det gäller bara att du har en båt som klarar av kylan och håller värmen, så att du kan krypa ned under däck och värma dig mellan rundorna. Har man väl börjat segla på vintern blir man snabbt biten och kommer göra det år ut och år in. Du slipper ju dessutom dra upp båten och lägga i den igen vid varje sommarsäsong.

Utrustning för din båt

Faktum är att det går att segla under vintern med både plastbåtar och i de med stålskrov. Det viktigaste du ska tänka på är att hela tiden ha båten uppvärmd, och helst se till att isen inte lägger sig runt båten. Det är sällan som inlopp och utlopp fryser till i de småbåtshamnar som ligger längs med svenska västkusten och sydligare östkusten. Många hamnar är öppna året runt så du kan hålla värmen igång och vårda båten som vanligt. Räkna dock med att du är en av få entusiaster som vinterseglar, vilket gör upplevelsen ännu mer speciell. Du behöver ha en luftavfuktare eller en varmluftsfläkt då både fukt och kyla ställer till problem under vinterhalvåret. Dessa kan du koppla in med el, eller skaffa en variant som går på dieselmotor, beroende på hur du ligger ankrad. Ett tips är att köpa en liten värmeslinga att fästa kring genomföringarna, så att vattnet som blir kvar i kulventilen inte fryser vilket kan riskera att spränga genomföringarna. Ett teakdäck kommer tyvärr att ta märkbar stryk av vintersäsongen, och kan behöva underhållas oftare än om du bara seglar på sommaren. Detta är en övervägning som var och en får göra innan man bestämmer sig för att vintersegla. Det flesta tycker dock att det kan vara värt detta!

Utrustning för din båt

Utrustning för dig

Du som seglar måste såklart ha rejäla kläder som håller för allt från ljumma vinterdagar till riktigt råkalla, fuktiga kvällar i regn och vind. Du ska hålla dig varm, samtidigt som du inte ska svettas för mycket då svetten blir kall och nedkylande efter ett tag. Ett värmande underställ, ett lager av fleecekläder samt en flytoverall bör räcka. Flytoverallen kan vara klumpig att röra sig i, men den kan också rädda livet på dig om du skulle falla i vattnet. I ett vinterkallt vatten tappar man känseln på ett par minuter och får svårt att ta sig upp på egen hand. Är du rätt klädd och har en båt som är uppvärmd kan du njuta av mycket vacker segling under vintermånaderna. På Västkusten håller flera hamnar, caféer och restauranger vinteröppet med julbord och andra evenemang för entusiasterna. Detta kan vara ett fantastiskt sätt att fira in det nya året på!

Utrustning för dig