Att segla jorden runt

Att segla jorden runt är det många som har gjort, antingen helt ensamma eller tillsammans med ett team. Man skall vara väl förberedd och kalkylera med att det kan inträffa saker utöver det vanliga, inte bara med vädret utan allt möjligt.

En familj som har gjort detta äventyr att segla jorden runt är familjen Wennberg. Naturligtvis blev detta ett minne för livet, men de fick också lära sig att ta konsekvenser ute i världshaven. Familjen kommer från Enköping och pappa Jörgen berättar att han gick i seglarskola när han bara var 13 år första gången. Det var år 1965. Han har även kappseglat och har stor erfarenhet inom detta.

Det hela planerades ta fart när Jörgen gick i pension och makan Louise och barnen Alex (snart 9 år) och Inez (7år) skulle med på långseglingen. De och flera andra seglare tog sig över Atlanten på hösten 2014. Resan skulle börja i Porugal där familjen bor och gå vidare till Västindien. Hela familjen var inställd på att fortsätta på en resa jorden runt när den första etappen var avklarad. Familjen seglade i januari 2016 tillsammans med många andra båtar och detta kändes tryggt för det är inte lätt att vara helt ensam ute på öppet hav och inga andra människor så långt ögat når. I 18 dygn seglade de utan att se land. barnen fick skolundervisning ombord på båten. De kan prata svenska, engelska, franska och portugisiska. Båten de seglar med är tolv meter lång och 3,88 meter bred. Det är ingen stor båt så man måste leva väldigt tätt inpå varann en längre tid.

Många möten

På resan upplevde familjen många möten med främmande kulturer och människor. De fattigaste människorna är de som är mest gästvänliga tycker Jörgen. De anlände till Fidji efter katastrofen då mångas hem hade förstörts av orkanen som härjade och där fick Inez gå en dag i skolan för att bevisa för barnen där att de kommit dit med vinden och att det inte är alla vindar som skövlar och förstör. Under en sådan här resa får man verkligen hushålla med sina resurser och färskvatten används endast till att dricka och inget annat. Alla sopor klipps ner och trycks ihop ordentligt för att ta så lite plats som möjligt. Under resan ombads familjen att ta prover av vattnet och sammanlagt tog de cirka 600 prover. Nästan alla prover innehöll mikroplaster på grund av nedskräpning i havet. Familjen fick en rejäl tankeställare efter denna upptäckt. Det tar 400 år för en coca cola-flaska att brytas ner och det är väldigt skrämmande. Efter detta försöker familjen undvika att köpa varor som är inplastade så mycket det är möjligt. Sammanlagt har familjen seglat 35 000 sjömil hela jorden runt och de kommer att göra fler seglatser framöver.

Många möten

Några som ger sig ut på en segling jorden runt helt utan erfarenhet är de två tjugo-åringarna Elias Eklind och William Siegel. De kommer från Svinninge och köpte en Vega som var 50 år gammal för att segla i. Båten har de renoverat mycket på själva för att spara pengar och på våren 2017 fick de förarbevis och ett intyg som heter kustskepparintyg och sedan seglade de över Atlanten.