Att leva på en segelbåt

Det kan se romantiskt ut, rofyllt och spännande men det kan också vara trångt, kallt och bökigt. Hur är det egentligen att leva på en båt, att kanske flytta adress varje vecka, varje månad eller kanske till och med varje dag? Vem är det egentligen som bor på en segelbåt? Och hur går det till, rent praktiskt?Fler och fler väljer numera att leva på en segelbåt och i Sverige kräver det naturligtvis ett visst sorts tänk då vintern med snö och kallt väder kan vara påfrestande för båtägaren men också innebära kostsamma och stora skador på båten. När kostnaderna för ett krypin i de större städerna också har ökat dramatiskt kan ett boende på en båt vara ett mycket bra alternativ. För att kunna bo på en segelbåt krävs förmodligen en viss typ av människa, någon som inte känner behovet av att ha konstant tillgång till de möjligheter och den service som ett fast boende på land kan erbjuda? Vi benar ut de eventuella frågetecken som kanske finns och tar reda på hur det egentligen är att leva på en segelbåt.

Fördelar med att leva på en segelbåt

Fördelar med att leva på en segelbåt
  • Naturen

När man bestämt sig för att leva på sin segelbåt så innebär det att man kommer nära naturen, man lever helt enkelt ett friluftsliv med allt vad det innebär. Förmodligen kommer det innebära att man omvärderar vad som är viktigt i livet då man får helt andra upplevelser i naturen. Alla sinnen omvärderas såsom dofterna från vattnet, de olika temperaturförändringarna, vindens melodi. För många blir ett boende på en segelbåt en möjlighet till att leva ett avstressat liv och en helomvändning.

  • Minimalism

Det går såklart inte att flytta in ett helt hus i en segelbåt, oavsett hur stor den är. Den bistra sanningen, eller glädjen, är att minimalism nu blir ditt inre motto. Genom att bo på en mindre yta såsom en segelbåt så tvingar vi oss själva att omvärdera vilka saker och diverse ägodelar som är viktiga. Det här konsumtionssamhället som är relativt viktigt på land existerar helt enkelt inte på samma sätt om du bor på båten då du rent krasst inte får plats med för mycket saker och du måste tänka praktiskt.

  • Miljöombyte

Ditt hem finns alltid med dig, det är praktiskt när du kanske är ute på semester. Dina egna saker, din mat och allt annat finns redan på plats och du slipper sitta och leta dyrt boende när du väl kommer fram.

Trots det så kan det vara lite knepigt om man tycker om att flytta runt, då du i Sverige måste ha en fast adress. Det innebär att du måste stå skriven någonstans och till den adressen går också din post. Det är heller inte på alla hamnar i Sverige som du kan vara skriven på en båt, dock så är det ok bland annat i Stockholm, Västerås och i Malmö. Om att bo på en segelbåt är din dröm så finns det inte mycket att tala om, bara smaka på ordet frihet! Här har man en chans att inte vara som alla andra. Vågar du ta den?