Åk på segelsemester

Okej, så du har övertygad en handfull med vänner att följa med dig på ett veckolångt äventyr på en segelbåt till någon tropisk plats. En dröm som många av oss har. Vare sig du väljer att segla till Kroatien, Turkiet, Spanien eller någon annan vacker plats runt om i världen är det en resa som du måste genomföra minst en gång under ditt liv.

En fantastisk semester

Föreställ dig att du sätter segel mot någon av de vackra platserna: kristallklart vatten, stränder så långt ögat kan nå och vackra kuststäder med allt du kan tänka dig behöva. Det är vad som väntar dig. Det här är en resa som du inte kommer att glömma bort i första taget, och förmodligen kommer du även att visa upp bilder för dina barn och barnbarn. Men innan du ger dig iväg är det ett par saker du måste tänka på, planera och fixa.

Skaka av dina sjöben

Den första gången du är på en båt av något slag är en intressant upplevelse. Det kan ta ett tag innan du vänjer dig vid din nya omgivning och framförallt för dig att vänja dig av dina sjöben. Men det finns bara ett sätt att komma förbi det här – ta din tid. Lägg märke till hur båten rör sig i takt med vattnet, hur seglen rycks tag i av vinden och hur du tar dig upp och ner från de trånga trapporna. Att anpassa dig själv till ditt nya hem ute till havs betyder att slappna av, koppla av, och vara medveten och lära dig massor av saker under den första dagen som säkerhetsregler och generella regler som gäller till havs. Så medan du anpassar dig vill du kanske ta det lite lugnare än du normalt gör. I alla fall den första dagen.

Det är viktigt att du planerar din rutt

Det är viktigt att du planerar din rutt

När du hyr eller reser med en privat segelbåt har du en total frihet att väja hur och var du vill resa. Från det ögonblick du vaknar till det ögonblick du går och lägger dig ligger valet hos dig. Du kan segla från ö till ö, välja destination till destination på eget behag. Friheten du får när du seglar är obeskrivlig. Men med friheten att välja själv måste du även planera var du vill åka. Om du inte har någon kunskap om området du seglar i, kan du få hjälp av lokala myndigheter att ta fram sjökartor över området så att du enklare kan planera din rutt. Om du bestämmer dig för att resa med någon som styr båten åt dig, kommer den personen att guida dig rätt genom haven. Men för de flesta är det inte ett alternativ, varför det är viktigt att börja läsa på och planera redan idag. Var finns kustlinjerna, öarna, hamnar. Vad och vilka kan du kontakta vid en eventuell olycka och vad gör du vid ett sådant tillfälle. Du bör även använda dig av GPS och låta några redan i förväg veta vilken rutt du kommer att ta.